Ervaring

AniGif_ervaringWouter heeft veel ervaring in het domein elektronisch inkopen en facturen en de  uiteenlopende aspecten die hier bij komen kijken. Hieronder staat voor een aantal onderwerpen toegelicht welke ervaring Wouter hierin heeft. Voor verdere informatie over zijn opdrachtgevers kunt u lezen in het onderdeel referenties op deze website en zijn Linkedin profiel.

E-procurement en E-invoicing
Digitalisering is binnen organisaties blijft zich ontwikkelen en ook op het gebied van inkoop en facturatie is dat het geval. Er is behoefte aan inzicht en grip op de uitgaven die worden gedaan voor inkoop, maar ook het financiële proces dat daarna volgt. Steeds vaker wordt hiervoor specifieke software ingezet van grote of kleine softwarebedrijven.

Wouter heeft ervaring  als functioneel consultant met grote softwarepakketen zoals Oracle EBS en SAP, maar ook kleine spelers in de markt zoals ESIZE procurement Solutions.

Business consultancy en implementatie
Een nieuw systeem aanschaffen is één, maar een succesvolle implementatie cruciaal voor een succesvolle investering. Hierbij komen technische en functionele aspecten kijken zoals de juiste inzet en gebruik van het aangeschafte pakket, maar ook de integratie in de bestaande bedrijfsvoering. Wordt het pakket zo ingezet dat het aansluit op de huidige processen of is het beter de huidige processen aan te passen zodat ze beter integreren met de software.

Wouter heeft ruime ervaring met implementaties van softwarepakketten (oa ESIZE, SAP, Oracle) binnen complexe organisaties. Advies over juiste inrichtingskeuzes en implementatiestrategie. Inrichting van stamgegevens, financiële rubriceringen, catalogi etc. Maar ook opleidingen en verandermanagement om het pakket geaccepteerd te krijgen binnen de organisatie.

Berichtenverkeer en overheidsstandaarden
Het uitwisselen van informatie via berichten wordt steeds belangrijker in de toekomst voor een efficiënte bedrijfsvoering. Uitwisseling van berichten tussen overheden en bedrijven (en onderling) kan op diverse onderwerpen betrekking hebben. Bijvoorbeeld berichten die tussen overheidsonderdelen en bedrijven uitgewisseld worden met de belastingdienst als input voor belastingen en toeslagen. Binnen het domein E-procurement kun je denken diverse inkoop gerelateerde berichten (offertes, orders, facturen) die van en naar bedrijven worden gestuurd. Maar ook tussen de onderlinge systemen van overheden die van een inkoopsysteem naar een financieel systeem worden verzonden (verplichtingen, betaalberichten).

Voor berichtuitwisseling tussen overheden of tussen overheden en bedrijven word idealiter gebruik gemaakt van de digitale postbus van de overheid genaamd Digipoort (dienstverlening van Logius).

Voor verschillende berichtensoorten in xml formaat is een overheidsstandaard vastgesteld door het Centrum voor Standaarden (dienstverlening van Logius). Voor berichten die betrekking hebben op goederen en diensten is hiervoor de UBL standaard (wereldwijd) als basis genomen.  Voor berichten die betrekking hebben op inhuur is de HR-XML standaard (wereldwijd) en SETU standaard (NL) als standaard genomen.

Wouter heeft ervaring in het (technisch) aansluiten van overheden en bedrijven op de Digipoort. Maar ook de implementatie van verschillende berichtsoorten op het gebied van elektronisch inkopen en factureren. Hij heeft zeer uitgebreide functionele (semantisch) en technische kennis (opbouwen van valide berichten) van alle berichtsoorten binnen de overheidsstandaarden. Wouter heeft ervaring met aansluiting op Digipoort, de OHNL berichtstandaarden, HRXML2.0, SETU1.1 t/m 1.3, UBL

Business Intelligence
Binnen de overheid worden steeds vaker rijksbrede contracten afgesloten. Vanuit DGOBR, ministeries en categoriemanagers is er steeds meer behoefte aan inzicht in uiteenlopende data op het gebied van contractmanagement, inkoop en uitgaven. Hierbij kan gedacht worden aan de uitnutting van (Rijksbrede) contracten,  hoeveel procent is er buiten een contract ingekocht, welke departementen kopen in op welke contracten. Maar ook financieel gerichte rapportages, zoals het verschil tussen uitstaande orders en daadwerkelijke bestedingen. In de praktijk wordt er nog veel met Excelrapportages gewerkt die worden samengevoegd en nabewerkt, maar ook wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van een Business Intelligence tool die samen met een inkooppakket wordt ingezet.

Wouter heeft ervaring met het opzetten en uitbreiden van de BI tools binnen de Rijksbrede inkoopprojecten (DigiInkoop en EBF). Dit met behulp van bijvoorbeeld Oracle OBIEE, SAP Business ObjectsMicrosoft Excel

Release – & changemanagement
Bij releasemanagement komen verschillende aspecten kijken. In de aanloop naar een release het bepalen van de juist inhoud afgestemd op het beschikbare budget en capaciteit. Maar ook te oplevering, testen en acceptatie van de wijzigingen.

Wouter heeft ervaring met deze aspecten van releasemanagement binnen projecten met beperkte doorlooptijden en budget.

Functioneel beheer
Binnen organisaties wordt IT steeds belangrijker en daarmee ook een  goed ingerichte beheerorganisatie. Uitgangspunt bij alle processen is een klantgerichte benadering, maar ook efficiency in de uitvoering.

Wouter heeft ervaring in het opzetten en verbeteren van beheerprocessen op (functioneel) beheerafdelingen en het trainen/coachen van beheermedewerkers. Dit met behulp van tools zoals JIRA, Topdesk en Clientele

Categoriemanagement
Under construction